En skjuts mot solen

Dagligverksamheten Solen är öppen varje dag i veckan för de som inte klarar sig eller mår bra själva hemma. Sirius omsorgsresor ska den här dagen hämta inte mindre än sju damer. Sex med rullatorer och en med rullstol. Alla med samma höga förväntningar om vad som händer idag.eftersom minnet har börjat svika.

Kalle kör och Magnus är biträde. De har gjort det förr och vet att det gäller att planera noga. Damerna och deras hjälpmedel ska inte bara få plats, de ska också sitta säkert och bekvämt på resan.

Rundan börjar. Kalle stannar på adress efter adress och Magnus går in och hämtar damerna och hjälper dem ombord. Kalle passar i bussen.

Nu är Greta, Magda, Barbro, Gunvor, Rita och Synnevi på plats. Gunvors rullstol är förankrad på sin plats längst bak i bussen. Samtalet har kommit igång ordentligt och ljudnivån stiger snabbt. Det råder ingen tvekan om att damerna sett fram emot att träffas och tycker att det här ska bli kul.

- Okej, nu ska jag bara hämta Birgitta, sen kör vi raka vägen, säger Magnus.

 

Han går in i den sista porten och tar hissen upp till tredje våningen. Han ringer på Birgittas dörr. Ingen öppnar. Han väntar en stund. Så trycker han försiktigt ner handtaget. Det är olåst.

 

 

- Hållå, Birgitta! Är du hemma?

Då dyker Birgitta upp i BH och trosor.

- Var har du resten av dina kläder? frågar Magnus milt.

- Vet inte riktigt vad jag ska ha på mig, svarar Birgitta. Hon ser förvirrad ut.

- Jag hjälper dig att bli klar, säger Magnus.

Han tar Birgitta under armen och går fram till garderoben. Han söker varsamt tills han hittar han en dräkt som han minns att han sett Birgitta i tidigare. Han vet att den sitter fint.

- Den blir bra! säger Birgitta. Nu låter hon glad på rösten.

 

Magnus hjälper henne klä sig och borstar snabbt hennes hår. Birgitta tittar sig nöjt i spegeln.

- Då går vi, säger hon. Magnus stöttar henne ner till bussen. Äntligen alla på plats.

Och faktiskt, de lyckas hålla tiden!


Sirius Omsorg Holding AB. Kvastvägen 4, 128 62 Sköndal. Telefon 08-745 33 03. Fax 08-745 53 70. info@siriusomsorg.se